Tuesday, March 1, 2011

Kebodohan Sejarah

Subjek Sejarah, subjek yang bakal memperbodohkan berjuta-juta rakyat melaysia.


10 Tahun Sebelum Merdeka By Fahmi Reza


Subjek Sejarah bakal menjadi subjek wajib lulus jika mau sijil SPM menjelang 2013!!
Aku penah mengaju soalan yang memang tidak penah ada dalam buku teks Sejarah Malaysia kepada cikgu sejarah sekolah aku, lebih kurang macam nie ar soalan aku:
Nie buku sejarah Malaysia ke buku sejarah Umno???


Betul ke zaman purba nie wujud jika berdasarkan islam???

Melaya menentang British atau Komunis??? 

Tulisan melayu sebelum jawi ape(kini ade di Rusia)???

Bukan parti berhaluan kiri dah buat perlembagaan rakyat yang dipersetujui oleh semua lapisan bangsa?? tak tulis pon kat dalam buku teks.


  Dan jawapan-jawapan yang cikgu aku bagi yang paling memuaskan aku, Cikgu aku jawab macam nie:
"Sejarah Malaysia diambil daripada pihak British"
kesimpulanya: Berjuta-juta rakyat Malaysia akan menghafal sejarah British menipu untuk mendapat sijil SPM menjelang 2013 nanti.


P/s: selamat aku dah pass daripada duk hafal buku sejarah 2013 nnti. selamat.... dah2 laaa kerajaan oiii, kau dah buat aku terseksa dengan ppsmi.. nak mati aku nak faham satu2 bab! dan aku berharap senggt2 korang semua dah tegok video 10 tahun sebelum merdeka by fahmi reza, snggt berguna beb! aku dah tegok dari thun lepas lg.. syok beb!..
 
 

6 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Jeff.. r u oraittt?

nak cipta sejarah baru.. namapun sejarah yang kita boleh argue banyak kalipun..dah namapun bekas jajahan british.. maka di situ jadilah fakta2 yang tidak dipuashatikan.

tim said...

a'ah lah
baru perasan

Myaby said...

dah 10 taun x tgk buku sejarah

hihihihihih

Jefry said...

tq for your comment..

Astina: ok sajaaa..hihihi, aku x cipta sejarah baru lol. aku menceritakan sejarah yang patut diketahui oleh rkyat malaysia.

"dah namapun bekas jajahan british"

yea.. kita memang bekas jajahan british tapi apa itu erti kemerdekaan?? aku rasa kamu sendiri tahu apa itu kemerdekaan.. soo malaysia sbnarnya belum merdeka sepenuhnya lagi..

"keamanan hadir bukan kerana tiada kekacauan tetapi kerana adanya keadilan"
fikirkan saudara2ku...

tim: bnyk lagi soalan yg nak aku tanya kat ckgu, tetapi aku x ade ruang nak tanya soalan yang diluar buku teks, maklumlah ckgu duk bla...bla..bla...blaa... mencarut kat depn 2.. sejarah memang memboringkan tapi best jika bnyk buat lawak kat dlm kelas sejarah(jika ckgu lyn mmg best, mcm ckgu sejarah kelas aku skang..mantap!)

Myaby: aku x akan hingin blajar sejarah malaysia jika tak masuk spm.. mcm subjek SIVIK n PJK.. hahaha

nur zalfa afra said...

sejarah,, x suke eah? kuang2 mmg x best,, dah ar becanggah ngan islam

Jefry said...

nur zalfa afra: betol2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...